srijeda, 18. studenoga 2009.

slike ...lijepe i ružne


Srpanjski dan u Brodu. Grad izgleda onakav kakav jest. Naš grad. Lijep i ružan. Dvije skupine slika. Lijepe i ružne. Ako želimo vidjeti lijepe ...ima ih dovoljno. Prelijepi gradski parkovi, uređeno korzo, čiste ulice i šetnice...
Želimo li vidjeti ružne slike ...i njih ima dovoljno. I u ovom sparnom srpanjskom danu.
Jedna od njih ...danas. Mesićeva 19. Uže središte grada. Do ulice ...kuća na kojoj se odmah vidi da su dobra vremena za nju prošlost. Ostala je bez skrbnika ...napuštena, jadna... predana na brigu nekomu tko srca i ljubavi nema.
Ta kuća ima i pripadajuće dvorište ...ali o njemu kasnije.
Do nedavno su u lijepe slike našega grada spadala dva psa lutalice. Kuća im bio grad. Korzo, Široka, šetnica... Na semaforu su čekali zeleno. Poštivali su pravila života u gradu i nikome nisu smetali.
Pisao sam o njima u njemačkim medijima.

Život jednoga od tih napuštenih pasa i napuštena kuća s početka ...junaci su ove srpanjske, brodske priče. U dvorištu pomenute kuće našao se i pas iz lijepe slike našega grada. I pao je u bunar. Nije mogao biti spašen. Izvadili ga vatrogasci, ali bilo kasno.
I sada ...okupilo se oko mrtvog tijela puno svijeta. Kolege iz medija ...članovi udruge SPAS, susjedi... Kuda sa psom? Svi se pitaju, telefoniraju, očajavaju...
Sve je bezuspješno. Pokušavam naći nadležnu službu ...nema je. Možda negdje na papiru postoji, ali nema je u ovoj više nego tužnoj srpanjskoj priči. A sparina je u našem gradu. I osjećaj nemoći je u našemu gradu.

Zahvaljujući osobnoj angažiranosti uprave „Komunalca“, slučaj je ipak rješen. Lijepa spoznaja da u našem gradu ipak nešto funkcionira.
Novi gradonačelnik imat će pune ruke posla, preurediti tromu gradsku upravu u učinkovitu servisnu službu. Oni postoje zbog građana, a ne obratno. Ipak smo u 21. stoljeću, iako živimo u Brodu. Za sada i oni spadaju u ružne slike našega grada.
Ne bih htio soliti pamet, ali činjenica je da gradska uprava nije transparentna, niti učinkovita. Nepostojanje SOS telefona u Slavonskom Brodu (uobičajena praksa u Europi), u šestom gradu po broju stanovnika u Hrvatskoj ...neobjašnjivo. Iskoristiti mogućnosti 112 službe, bilo bi preporučljivo.
Napominjem! Gradska uprava treba konačno shvatiti da je njihova uloga služiti, a ne gospodariti.

Gradonačelnik je obečao učinkovitu gradsku upravu. Izgleda kao čovjek koji čini ono što je obećao. Mesićeva 19 je jedan od dodatnih problema. Htio on to ili ne ...za ružna slike ovoga grada ...politički je odgovoran jedino on ...a pravih krivaca je puno.
Ružne slike mogu se uljepšati samo sa učinkovitom upravom. Sve ostalo je Sizifov posao.
Emil Cipar
photo by emil cipar

Nema komentara:

Objavi komentar